Login

Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα;

Ξεχάσατε το λογαριασμό σας;

Print

Δράση

«Ο Κόσμος όλος Παραμύθια!»

Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν παραμύθια για τα ακούραστα αυτάκια των παιδιών τους, σχεδιάσαμε μία δράση σταχυολόγησης λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο, που βρίσκονται αναρτημένα  στην ιστοσελίδα μας, στον τομέα «Παραμύθι», ο οποίος θα εμπλουτίζεται τακτικά με νέα κείμενα.

Αν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός  μπορείτε  να τα αφηγηθείτε στα παιδιά, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες τους και να τα επεξεργαστείτε με δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο πλούτος των νοητικών εικόνων και των νοημάτων, το ψυχοπαιδαγωγικό περιεχόμενο καθώς και η λογοτεχνική αισθητική των λαϊκών παραμυθιών υπερτερούν έναντι των υπόλοιπων παιδικών αναγνωσμάτων. Η δομή τους και τα ιδιαίτερα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν πολύτιμα εργαλεία του παιδαγωγικού σας έργου.

Τα παραμύθια πλάστηκαν κατά την προϊστορική εποχή, όταν δεν υπήρχε γραπτός λόγος, κι ένας από τους σκοπούς τους ήταν να διαφυλάξουν την εμπειρία και τη σοφία των παλαιών γενεών και να τη μεταδώσουν στις νεότερες, γι’ αυτό πολλά από αυτά απευθύνονταν μόνο σε ενήλικες, όπως, για παράδειγμα, η συλλογή «Χίλιες και Μια Νύχτες».

Με την επικράτηση του ορθολογισμού στις δυτικές κοινωνίες, τα παραμύθια απαξιώθηκαν και υποβιβάστηκαν σε ιστοριούλες κατάλληλες μόνο για μικρά παιδιά. Μερικά έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας, όπως η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ενώ άλλα έμειναν στο περιθώριο ή «αποσιωπήθηκαν».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραμύθια που έχουν δυναμικές ηρωίδες, όπως το «Κορίτσι που σκότωσε το Δράκο», είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τα λαϊκά παραμύθια, αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο και για λάθος σκοπό, μπορούν να υποστηρίξουν προκαταλήψεις και στερεότυπα, επειδή έχουν μεγάλη πλαστικότητα και μπορούν να αντικατοπτρίσουν τις αντιλήψεις και τις τάσεις κάθε κοινωνικής ομάδας σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Άγνωστο επίσης είναι το γεγονός ότι στα λαϊκά παραμύθια περιγράφονται καταστάσεις στις οποίες τοποθετούνται οι ήρωες άσχετα με το φύλο τους. Έτσι υπάρχουν δρακοντοκτόνες ηρωίδες, Σταχτόπαιδα που αντιστοιχούν στη Σταχτοπούτα, αγόρια που περνούν περιπέτειες παρόμοιες με της Κοκκινοσκουφίτσας, ζωόμορφοι σύζυγοι (άντρες και γυναίκες), ήρωες και ηρωίδες που κρύβουν την ομορφιά τους κάτω από κουρέλια και τομάρια ζώων.

Επειδή τα παραμύθια της ιστοσελίδας μας προέρχονται από χώρες όλου του κόσμου μπορούν να γίνουν κατάλληλο έναυσμα για την καλλιέργεια της αποδοχής της διαπολιτισμικότητας και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

 1. Ο μικρός ψαράς και το δαχτυλίδι της Γοργόνας
 2. Το κορίτσι που σκότωσε το Δράκο
 3. Οι δύο Λύκοι
 4. Τα πουλιά και το Ουράνιο Τόξο
 5. «Δε θέλω τα δώρα σου, ευχαριστώ»
 6. Τα δώρα των Φυτών
 7. Η Ροδώπις (Αιγυπτιακή παραλλαγή της Σταχτοπούτας)
 8. Η Γιε-Σεν (Κινέζικη παραλλαγή της Σταχτοπούτας)
 9. Η Σημαδεμένη (Ινδιάνικη παραλλαγή της Σταχτοπούτας)
 10. Η Δύναμη της Φιλίας (παραμύθι από το Θιβέτ)
 11. Ο Σταχτοπούτης (ελληνικό παραμύθι)
 12. Τα Νερά που γιατρεύουν (παραμύθι των ινδιάνων Iroquois)
 13. Τα τρία χρυσά αυγά (παραμύθι από τη Βιρμανία)
 14. Ο Μαγικός Καθρέφτης (παραμύθι από την Ισπανία)
 15. Η ιστορία της Φατιμά (ιστορία σοφίας των Σούφι)
 16. Οι δώδεκα μήνες (ελληνικό παραμύθι)