Login

Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα;

Ξεχάσατε το λογαριασμό σας;

Print
Δημοσιεύτηκε: 15/02/2012

Βραδιά αφήγησης για ενήλικεςΣτα πλαίσια της Έκθεσης Ζωγραφικής και Κοσμήματος του 2009 -10, θα δοθεί μία βραδιά αφήγησης εμπνευσμένη από το Νατρικό Έπος.
 
Την αφήγηση που θα κάνει η Άννα Αλιφραγκή θα συνοδεύσουν με τη μουσική τους ο Νίκος Ξυνός και ο Οδυσσέας Σταμόγλου.
 
Το έργο απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.
 
Ημερομηνία: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010, ώρα 8.00μ.μ.
Τόπος: χώρος «Σύνθεση», Περγάμου 23, Πλ. Αττικής, 3ος όροφος.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως, λόγω του περιορισμένου χώρου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την κράτηση θέσεων. Μπορείτε να το κάνετε στέλνοντας e-mail στο info@synthesi.com.gr ή τηλεφωνώντας στο τηλέφωνο 210 6015498.
 
Νάρτες, ο μυθικός λαός των Ηρώων
 
 
Η παράδοση λέει ότι στη νότια πλευρά της οροσειράς του Καυκάσου έζησε ένας σκληροτράχηλος και γενναίος λαός, οι Νάρτες.

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι οι Νάρτες είναι απόγονοι των Σκυθών. Σκύθες και Νάρτες δεν εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη: οι Οσσέτοι του Καυκάσου θεωρούνται ότι είναι οι τελευταίοι τους απόγονοι. Οι Οσσέτοι, καθώς και οι υπόλοιποι λαοί του Καυκάσου, διέσωσαν ένα θησαυρό επικών αφηγήσεων σχετικά με τα κατορθώματα των Ναρτών.

Το Ναρτικό Έπος αφηγείται αρχαϊκά, παγκόσμια μυθικά θέματα με ιδιαίτερη πρωτοτυπία, ζωντάνια και φαντασία, παρουσιάζοντάς μας τον πολιτισμού ενός ριψοκίνδυνου λαού, που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καβάλα στο άλογο, αψηφώντας και περιγελώντας το θάνατο.

Υπερβολικοί σε όλες τις εκδηλώσεις τους, οι άνδρες Νάρτες, στήριζαν την υπόληψή τους στη γενναιότητά τους, στην ομορφιά των όπλων και της ιπποσκευής τους, στην απεριόριστη γενναιοδωρία τους, στη φιλοξενία τους και στις ατελείωτες γιορτές που παρέθεταν. Πολλές φορές ήταν ακραίοι και αλαζόνες.

Οι γυναίκες ήταν σεβαστές, σοφές, ελεύθερες και γενναίες. Παρόλο που είχαν την κλασική θέση της νοικοκυράς – μητέρας, πολλές παραδόσεις υποστηρίζουν ότι πολεμούσαν και κυνηγούσαν στο πλευρό των ανδρών τους. Κάποιες από τις ιστορίες του Ναρτικού Έπους παρουσιάζουν γυναίκες πολεμίστριες. Όμως η βασική γυναικεία μορφή του έπους είναι η Σετέναγια, η μητέρα των εκατό ηρώων. Η Σετέναγια είναι η μητρική μορφή που φροντίζει, τρέφει και ντύνει όχι μόνο την οικογένειά της αλλά όλο το λαό των Ναρτών. Επιπλέον είναι τόσο σοφή όσο κανείς άλλος. Είναι η θεραπεύτρια που με τα βοτάνια και τα μάγια της γιατρεύει όλες τις αρρώστιες. Είναι η σύμβουλος που καθοδηγεί τους ήρωες στις πολεμικές τους επιχειρήσεις.
 

Στη βραδιά αφήγησης θα παρουσιαστεί ένα απόσπασμα από τη διασκευή ιστοριών του Ναρτικού Έπους.
 
«Η Σετέναγια δοκιμάζει μία εμπειρία θανάτου που αποτελεί το κάλεσμα και τη μύησή της στη θεραπευτική τέχνη και ταυτόχρονα της αποκαλύπτει πτυχές από τη ζωή της μητέρας που δε γνώρισε. Αφού συνέλθει από την ασθένειά της, η Βάγια της αναλαμβάνει να ερμηνεύσει τα οράματά της και να της αφηγηθεί τη δραματική ιστορία της μητέρας της.»