Login

Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα;

Ξεχάσατε το λογαριασμό σας;

Print
Δημοσιεύτηκε: 01/02/2015

Το Θέατρο των Ξωτικών (Παραμύθια που διδάσκουν και θεραπεύουν)

«…Το Θέατρο των Ξωτικών – εκείνα δηλαδή τα έργα, τα οποία, σύμφωνα με άφθονα στοιχεία, έχουν παρουσιάσει τα ξωτικά στους ανθρώπους – μπορεί να αποδώσει το Φανταστικό με τόσο ρεαλισμό και αμεσότητα, που να ξεπερνά τα όρια του όποιου ανθρώπινου μηχανισμού. Η συνηθέστερη εντύπωση που δημιουργείται, σαν αποτέλεσμα, στον άνθρωπο είναι ότι περνάει σ’ άλλον κόσμο. Αν παρακολουθήσεις ένα Θέατρο Ξωτικών, εσύ ο ίδιος βρίσκεσαι ή νομίζεις ότι βρίσκεσαι ολοκληρωτικά μέσα στον κόσμο αυτού του έργου. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να μοιάζει πολύ με το όνειρο και πολλοί, απ’ ό,τι φαίνεται, τη συγχέουν μ’ αυτό….Στην καρδιά πολλών ανθρώπινων ιστοριών για τα ξωτικά υπάρχει, φανερή ή κρυμμένη, καθαρή ή νοθευμένη, η επιθυμία για μια ζωντανή, πραγματωμένη δημιουργική τέχνη, η οποία (όσο κι αν μπορεί εξωτερικά να της μοιάζει) εσωτερικά είναι εντελώς διαφορετική από την άπληστη επιθυμία και την εγωκεντρική εξουσία, χαρακτηριστικά του απλού μάγου.»

 «Το Φύλλο και το Δέντρο»  Τζ. Τόλκιν, εκδ. Αίολος.

"Now “Faerian Drama”—those plays which according to abundant records the elves have often presented to men—can produce Fantasy with a realism and immediacy beyond the compass of any human mechanism. As a result their usual effect (upon a man) is to go beyond Secondary Belief. If you are present at a Faerian drama you yourself are, or think that you are, bodily inside its Secondary World. The experience may be very similar to Dreaming and has (it would seem) sometimes (by men) been confounded with it.... At the heart of many man-made stories of the elves lies, open or concealed, pure or alloyed, the desire for a living, realized sub-creative art, which (however much it may outwardly resemble it) is inwardly wholly different from the greed for self-centred power which is the mark of the mere Magician."

 

Παραμύθι είναι μια φανταστική ιστορία που δίνει παρηγοριά, ανακούφιση και ενθάρρυνση.

Από την εποχή που ο άνθρωπος άρθρωσε λόγο έχει την ανάγκη να πλάθει ιστορίες που ερμηνεύουν τον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο. Ένα είδος τέτοιων αφηγημάτων είναι το Λαϊκό Παραμύθι που ανιστορεί  τα πάθη του ήρωα με την ιδιαίτερη χάρη που χαρακτηρίζει τη λαϊκή λογοτεχνία.

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν εκείνες τις πτυχές του Λαϊκού Παραμυθιού που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν το παραμύθι στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στην ψυχοθεραπεία.

Το σεμινάριο αυτό συνεχίζεται με το σεμινάριο που έχει τίτλο "Οι Εικόνες της Ψυχής". Τα δύο σεμινάρια είναι αυτοτελή έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση μόνο του ενός.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:

  • Πώς και γιατί πλάστηκαν τα παραμύθια
  • Το ξετύλιγμα της κόκκινης κλωστής (Η δομή και τα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά του παραμυθιού)
  • Η παρηγοριά της ψυχής (Η ψυχοπαιδαγωγική αξία του παραμυθιού. Το παραμύθι ως εργαλείο στην εκπαίδευση και την ψυχοθεραπεία).
  • Αρχέτυπα και Σύμβολα
  • Τεχνικές αφήγησης
  • Τεχνικές μυθοπλασίας
  • Δημιουργικές δραστηριότητες με έναυσμα το παραμύθι.

*******************************************************************************

Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου είναι βιωματικό. Κατά τη διάρκειά του ίσως κάποιοι από τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν άγνωστες πλευρές του εαυτού τους. Κανείς όμως δε θα υποχρεωθεί να κάνει ή να αποκαλύψει κάτι εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια για να κινείστε ελεύθερα στο χώρο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, θεατρολόγους, ηθοποιούς, εικονογράφους και σε σπουδαστές των παραπάνω κλάδων.

Συντονίζει η Άννα Αλιφραγκή, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικός, επιμορφώτρια ενηλίκων.

Διάρκεια:   22 ώρες

Ημερομηνία: 22, 29 Νοεμβρίου 2015 και 6, 13 Δεκεμβρίου 2015

Ώρες: 10 - 15.30

Δηλώσεις συμμετοχής:

* με υποβολή αίτησης μέσω της ιστοσελίδας μας,

* με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 6015498.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων η εγγραφή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:  από 7 έως 10 άτομα